Ορισμός – Ιστορία – επιδημιολογία του Διαβήτη

M0008689 Engraved portrait of Aretaeus Cappadox.Η ετοιμολογία της λέξης διαβήτης έχει την βάση της στην αρχαιότητα. Ο σπουδαίος Έλληνας Ιατρός Αρεταίος από την Καππαδοκία (εικόνα 1), το 120-200μχ ονόμασε «διαβήτη» την παθολογική κατάσταση που σχετίζονταν με πολυουρία και πολυδιψία. Η ονομασία προήλθε από το ρήμα «διαβαίνω», χαρακτηρίζοντας έτσι την νοσηρή κατάσταση κατά την οποία το νερό, που ακατάπαυστα λαμβάνει ο άρρωστος για να ικανοποιήσει το έντονο αίσθημα δίψας που έχει, “διαβαίνει”, σαν μέσα από ένα σιφώνιο, αναλλοίωτο και καταλήγει στα ούρα. Μέχρι τότε ο διαβήτης είχε άλλο όνομα. Τον ονόμαζαν “Δίψα” ή “Δίψακο” από το όνομα ενός φιδιού που το δάγκωμά του προκαλούσε ακατάσχετη δίψα και που από τον ίδιο τον Αρεταίο είχε θεωρηθεί ως πιθανό αίτιο της πάθησης. Ο ορισμός «διαβήτης» βασίστηκε στα κύρια συμπτώματα της νόσου (πολυουρία- πολυδιψία) και επικρατεί ως και τις μέρες μας διεθνώς και σε όλες τις γλώσσες.

Από την εποχή εκείνη και ιδίως στις μέρες μας ο διαβήτης έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας, καθώς αποτελεί τη χρόνια νόσο με τη μεγαλύτερη παγκόσμια επίπτωση στις μέρες μας. Δεδομένα από τον παγκόσμιο οργανισμό Διαβήτη (International Diabetes Federation- IDF) αναφέρουν ότι στις μέρες μας πάνω από 380 εκατομμύρια συνάνθρωποί μας παρουσιάζουν σακχαρώδη διαβήτη (εικόνα 2). Η επίπτωση του διαβήτη στα διάφορα κράτη παρουσιάζει σημαντικές διακυμάνσεις γεγονός το οποίο οφείλεται σε διάφορους παράγοντες μεταξύ των οποίων είναι η γενετική προδιάθεση αλλά και ο τρόπος ζωής και διατροφής. Δεν είναι τυχαίο ότι η επίπτωση του σακχαρώδους διαβήτη αυξάνεται παράλληλα με την επίπτωση της παχυσαρκίας ! Δίκαια κάποιοι χαρακτήρισαν το φαινόμενο αυτό “diabesity”.

Στη χώρα μας η επίπτωση του σακχαρώδους διαβήτη όλο και αυξάνεται ενώ υπολογίζεται ότι σήμερα πάνω από 1.000.000 συνάνθρωποι μας έχουν διαγνωστεί με σακχαρώδη διαβήτη στην Ελληνική επικράτεια.map

 

Share and Enjoy

Powered by weborient.gr