Ορισμός – Ιστορία – επιδημιολογία του Διαβήτη

Η ετοιμολογία της λέξης διαβήτης έχει την βάση της στην αρχαιότητα. Ο σπουδαίος Έλληνας Ιατρός Αρεταίος από την Καππαδοκία (εικόνα 1), το 120-200μχ ονόμασε «διαβήτη» την παθολογική κατάσταση που σχετίζονταν με πολυουρία και πολυδιψία. Η ονομασία προήλθε από το ρήμα «διαβαίνω», χαρακτηρίζοντας έτσι την νοσηρή κατάσταση κατά την οποία το νερό, που ακατάπαυστα λαμβάνει ο άρρωστος για να ικανοποιήσει το έντονο αίσθημα δίψας που έχει, «διαβαίνει», σαν μέσα από ένα σιφώνιο, αναλλοίωτο και καταλήγει στα ούρα. Μέχρι τότε ο διαβήτης είχε άλλο όνομα. Τον ονόμαζαν «Δίψα» ή «Δίψακο» από το όνομα ενός φιδιού που το δάγκωμά του προκαλούσε ακατάσχετη δίψα και που από τον ίδιο τον Αρεταίο είχε θεωρηθεί ως πιθανό αίτιο της πάθησης. Ο ορισμός «διαβήτης» βασίστηκε στα κύρια συμπτώματα της νόσου (πολυουρία- πολυδιψία) και επικρατεί ως και τις μέρες μας διεθνώς και σε όλες τις γλώσσες.

Από την εποχή εκείνη και ιδίως στις μέρες μας ο διαβήτης έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας, καθώς αποτελεί τη χρόνια νόσο με τη μεγαλύτερη παγκόσμια επίπτωση στις μέρες μας. Δεδομένα από τον παγκόσμιο οργανισμό Διαβήτη (International Diabetes Federation- IDF) αναφέρουν ότι στις μέρες μας πάνω από 380 εκατομμύρια συνάνθρωποί μας παρουσιάζουν σακχαρώδη διαβήτη (εικόνα 2). Η επίπτωση του διαβήτη στα διάφορα κράτη παρουσιάζει σημαντικές διακυμάνσεις γεγονός το οποίο οφείλεται σε διάφορους παράγοντες μεταξύ των οποίων είναι η γενετική προδιάθεση αλλά και ο τρόπος ζωής και διατροφής. Δεν είναι τυχαίο ότι η επίπτωση του σακχαρώδους διαβήτη αυξάνεται παράλληλα με την επίπτωση της παχυσαρκίας ! Δίκαια κάποιοι χαρακτήρισαν το φαινόμενο αυτό “diabesity” .

Στη χώρα μας η επίπτωση του σακχαρώδους διαβήτη όλο και αυξάνεται ενώ υπολογίζεται ότι σήμερα πάνω από 1.000.000 συνάνθρωποι μας έχουν διαγνωστεί με σακχαρώδη διαβήτη στην Ελληνική επικράτεια.

Εικόνα 1 : Ο Αρεταίος από την Καππαδοκία

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Εικόνα 2:  Η παγκόσμια επίπτωση του Διαβήτη

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reference : International Diabetes Federation. IDF Diabetes Atlas, 6th edn. Brussels, Belgium: International Diabetes Federation, 2013. http://www.idf.org/diabetesatlas

 

Νέα

Διεύθυνση

Τηλ.: (+30) 2167006021
Fax: (+30) 2167006022
Website: https://www.diabetesinnovations.gr
Email: [email protected]

Όροι χρήσης

Ο ιστότοπος http://www.diabetesinnovations.gr έχει σκοπό την παροχή πληροφοριών και την παροχή υπηρεσιών για τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.Το περιεχόμενο του ιστοτόπου αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Eταιρείας.

Για οποιαδήποτε χρήση του περιεχομένου του ιστοτόπου, απαιτείται προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση της Eταιρείας.